پرسونا چیست و ایجاد آن چه کمکی می کند
پرسوناها شخصیتهای خیالی هستند که بر اساس تحقیقات خود ایجاد میکنید تا انواع مختلف کاربرانی را که ممکن است از خدمات، محصول، سایت یا برند شما به روشی مشابه استفادهکنند، نشاندهند. ایجاد پرسونا به شما کمکمیکند نیازها، تجربیات، رفتارها و اهداف کاربران خود را درککنید. ایجاد پرسونا میتواند به شما کمککند تا از خودتان بیرونبیایید. این میتواند به شما کمککند تشخیصدهید که افراد مختلف نیازها و انتظارات متفاوتی دارند و همچنین میتواند به شما کمککند تا با کاربری که برای آن طراحی میکنید آشناشوید. شخصیتها کار طراحی را پیچیدهتر میکنند، فرآیندهای ایدهپردازی شما را هدایت میکنند و میتوانند به شما کمککنند تا به هدف ایجاد یک تجربه کاربری خوب برای گروه کاربر هدف خود برسید.
دسترسی سریع:
هدف اصلی از تهیه پرسونا چیست؟
گرفتن تصمیمات مهم برای کسبوکارها با درکبیشتر از کاربر یا مشترینهایی هدف اصلی تهیه پرسونا، است. با دادن یک شخصیت و داستان به مشتری فرضی میتوانید به راحتی خود را به جای او تصور کنید. پرسونا یک شخص واقعی نیست، بلکه یک شخصیت فرضی بوده که در اصل براساس ویژگیهای مشتریان واقعی کسبوکارها تشکیل میشود. با ساخت و طراحی خوب پرسونا، به احتمال زیاد میتوانید به نمونه خوبی از مشتریان دست پیداکنید که بسیار شبیه شخصیت پرسونایشما هستند.
4 مدل از انواع پرسونا
چهار دیدگاه از انواع پرسونا که برای اطمینان از اینکه بیشترین ارزش را به پروژه طراحی شما و دیدگاه مبتنی بر داستان، داشتهباشند را نام بردهایم؛ در ادامه با شرکت طراحی سایت و سئو پارسینه وب همراهباشید تا نگاهی به این انواع بیندازیم:
1. شخصیت های هدف دار
در این نوع پرسونا تمرکز بر این است: کاربر میخواهد با محصول من چه کاری انجام دهد؟ هدف یک پرسونا هدفمند بررسیفرآیند و گردشکاری است که کاربر شما ترجیح میدهد از آن برای دستیابی به اهداف خود در تعامل با محصول یا خدمات شما استفادهکند. این فرض وجود دارد که شما قبلاً به اندازه کافی تحقیقات کاربر انجام دادهاید تا متوجهشوید که محصول شما برایکاربر ارزش دارد و با بررسی اهداف آنها میتوانید نیازهای آنها را زندهکنید. شخصیتهای هدفدار مبتنی بر دیدگاههای آلن کوپر، طراح و برنامهنویس نرمافزار آمریکایی است که بهطور گسترده به عنوان «پدر ویژوال بیسیک» شناخته میشود.
2. پرسونا نقش محور
دیدگاه نقش محور نیز هدفمند است و بر رفتار نیز تمرکزدارد. شخصیتهای دیدگاههای مبتنی بر نقش عمدتاً مبتنی بر دادهها هستند و دادههایی را از منابع کیفی و کمی ترکیبمیکنند. دیدگاه نقش محور، روی نقش کاربر در سازمان متمرکز است. در برخی موارد، طراحیهای ما باید به نقشی که کاربران ما در سازمانها یا زندگی گستردهتر خود ایفامیکنند، منعکسکند. بررسی نقشهایی که کاربران ما معمولاً در زندگی واقعی ایفامیکنند میتواند به تصمیمگیری بهتر در مورد طراحی محصول کمککند.
3. پرسوناهای جذاب
شخصیتهای جذاب میتوانند هم شخصیتهای هدف و هم پرسونای نقشمحور ، و همچنین شخصیتهای گرد سنتیتر را در برگیرند. این پرسوناهای جذاب به گونهای طراحی شدهاند که طراحانی که از آنها استفادهمیکنند بتوانند بیشتر با آنها درگیرشوند. ایده اصلی این است که با استفاده از پرسونا یک رندر سهبعدی از یک کاربر ایجاد کنیم. این پرسوناها احساسات کاربر، روانشناسی، سوابق آنها را بررسی میکنند و آنها را با کار موردنظر مرتبط میکنند.
4. شخصیت های خیالی
شخصیتخیالی از تحقیقات کاربر (برخلاف سایر شخصیتها) به وجود نمیآید، اما از تجربه تیمطراحی UX بیرونمیآید. این امر مستلزم این است که تیم براساس تعاملات گذشته با کاربر و محصولات فرضیاتی ایجادکند تا تصویری از ظاهر کاربران معمولی ارائهدهد. شکی نیست که این شخصیتها میتوانند عمیقاً ناقص باشند (و بحثهای بیپایانی در مورد اینکه چقدر ناقص هستند وجود دارد). ممکن است بتوانید از آنها به عنوان طرحاولیه نیازهای کاربر استفادهکنید. آنها اجازه میدهند تا در مراحل اولیه طراحی UX با کاربران شما درگیرشوند، اما البته نباید به آنها به عنوان راهنمای توسعه محصولات یا خدمات اعتمادکرد.
مراحل طراحی شخصیت ها
همانطور که در بالا توضیح دادهشد، شخصیتهای جذاب می توانند هم شخصیتهای هدف و هم شخصیتهای نقشمحور و هم شخصیتهای گرد سنتیتر را در برگیرند. شخصیتهای جذاب بر این نکته تأکید میکنند که داستانها چگونه میتوانند شخصیتها را درگیر کنند و جان ببخشند. این فرآیند 10 مرحلهای کل فرآیند را از جمعآوری دادههای اولیه، از طریق استفاده فعال، تا توسعه مستمر پرسونا را پوشش میدهد. چهار بخش اصلی وجود دارد:
- جمع آوری دادهها و تجزیه و تحلیل دادهها
- توضیحات شخصی
- سناریوهای تجزیه و تحلیل مسئله و توسعه ایده
- پذیرش از سوی سازمان و مشارکت تیم طراحی
تا جایی که ممکن است اطلاعات بیشتری در مورد کاربران جمعآوری کنید. تحقیقات کاربری با کیفیتبالا را از کاربران واقعی در گروه کاربری هدف خود انجامدهید. در تفکر طراحی، مرحله تحقیق اولین مرحله است که به عنوان فاز همدلی نیز شناخته میشود.
بر اساس تحقیقات اولیه خود، شما یک ایدهکلی از کاربران مختلف در محدوده تمرکز پروژه، از جمله روشهایی که کاربران با یکدیگر متفاوت هستند، تشکیل میدهید. به عنوان مثال: میتوانید از نمودارهای وابستگی ونقشههای همدلی استفاده کنید.
- همه این فرضیه را قبول دارند
هدف حمایت یا رد فرضیه اول در مورد تفاوت بین کاربران است. شما می توانید این کار را با مواجهه با شرکتکنندگان پروژه با فرضیه و مقایسه آن با دانش موجود انجامدهید.
شما در مورد تعداد نهایی پرسونا تصمیم خواهید گرفت که ایجاد آنها منطقی است. اغلب، شما میخواهید بیش از یک شخصیت برای هر محصول یا خدمات ایجادکنید، اما همیشه باید فقط یک شخصیت را به عنوان تمرکز اصلی خود انتخابکنید.
هدف از کار با پرسوناها این است که بتوانید راهحلها، محصولات و خدمات را بر اساس نیازها و اهداف کاربران خود توسعهدهید. حتماً پرسوناها را به گونه ای توصیف کنید که درک و همدلی کافی برای درک کاربران را بیانکند. شما باید جزئیات مربوط به تحصیلات، سبکزندگی، علایق، ارزشها، اهداف، نیازها، محدودیتها، خواسته ها، نگرشها و الگوهای رفتاری کاربر را درجکنید.
- چند جزئیات شخصی تخیلی را اضافه کنید تا پرسونا به یک شخصیت واقعی تبدیل شود.
- به هر یک از شخصیتهای خود یک نام بدهید.
- برای هر شخصیت 1 تا 2 صفحه توضیحات ایجاد کنید.
- موقعیت ها یا سناریوهایی را برای شخصیت های خود آماده کنید
این روش پرسونای جذاب برای ایجاد سناریوهایی است که راه حلها را توصیف میکنند. برای این منظور، باید تعدادی از موقعیتهای خاص را که میتواند باعث استفاده از محصول یا خدماتی شود که طراحی میکنید، توصیفکنید. به عبارت دیگر، موقعیتها اساس یک سناریو هستند. شما میتوانید با ایجاد سناریوهایی که آنها را در نقش یک کاربر نشان میدهد، به هر یک از شخصیتهای خود زندگی ببخشید. سناریوها معمولاً با قراردادن پرسونا در یک زمینه خاص با مشکلی که میخواهند (یا بایدحلکنند) شروع میشوند.
این یک موضوع مشترک در تمام 10 مرحله است که هدف روش درگیر کردن شرکتکنندگان پروژه است. به این ترتیب، تا حدامکان اعضای تیم باید در توسعه پرسوناها شرکتکنند، و مهم است که پذیرش و شناخت شرکت کنندگان در مراحل مختلف را به دست آورید. برای رسیدن به این هدف، میتوانید بین دو استراتژی یکی را انتخاب کنید: میتوانید نظر شرکتکنندگان را بپرسید، یا میتوانید به آنها اجازه دهید فعالانه در این فرآیند شرکت کنند.
برای اینکه شرکت کنندگان از این روش استفاده کنند، توضیحات شخصیت باید در اختیار همه قرارگیرد. مهم این است که زودتر تصمیم بگیرید که چگونه میخواهید این دانش را به کسانی که مستقیماً در این فرآیند شرکت نکردهاند، به کارمندان جدیدآینده و شرکای خارجی احتمالی منتشرکنید. انتشار دانش همچنین شامل نحوه دسترسی شرکتکنندگان پروژه به دادههایاساسی است.
- همه سناریوها را آماده می کنند
شخصیتها به خودی خود هیچ ارزشی ندارند، تا زمانی که پرسونا به بخشی از یک سناریو تبدیل شود؛ داستان در مورد نحوهاستفاده پرسونا از محصولآینده، ارزش واقعی ندارد.
- تنظیمات مداوم را انجام دهید
آخرین مرحله، زندگی آینده توصیفات پرسونا است. شما باید به طورمنظم توضیحات را اصلاحکنید. اطلاعاتجدید و جنبههای جدید ممکن است بر توضیحات تأثیربگذارد. گاهی اوقات شما نیاز به بازنویسی توضیحات شخصیتهای موجود، اضافهکردن شخصیتهای جدید یا حذف شخصیتهای قدیمی دارید.
سوالات متداول
در موارد گفتهشده زیر سوالات پر تکرار شما پاسخداده شدهاست:
پرسونا مشتری چیست؟
به اطلاعات جامع و کاملی که درباره مشتری جمعآوری شده گفتهمیشود و کمکمیکند تا تصویرکاملی از مشتری داشتهباشید.
پرسونای برند چیست؟
پرسونای برند، به تصویرکلی و شخصیتی که برند شما در ذهن مخاطب ایجاد میکنه، گفتهمیشود.
اهمیت پرسونای کسب و کار چیست؟
پرسونای کسبوکار به ما کمکمیکند تا بدانیم برای رسیدن به مشتری هدفمان بهتر است از چه روشهایی استفادهکنیم.
جمع بندی
پرسوناها شخصیتهای خیالی هستند. شما براساس تحقیقات خود شخصیت هایی ایجاد میکنید تا به شما در درک نیازها، تجربیات، رفتارها و اهداف کاربران خود کمک کنند. ایجاد پرسونا به شما کمک میکند کاربری را که برای آن طراحی میکنید شناسایی کرده و درک کنید. پرسوناها فرآیندهای ایده پردازی شما را هدایت میکنند و به شما کمک میکنند تا به هدف ایجاد یک تجربه کاربری خوب برای گروه کاربر هدف خود برسید. شخصیتهای جذاب بر این نکته تأکیدمیکنند که داستانها چگونه میتوانند شخصیتها را درگیر کنند و جان ببخشند. تمامی مراحل طراحی کل فرآیند را از جمعآوری دادههای اولیه، از طریق استفاده فعال، تا توسعه مستمر شخصیتها را پوشش میدهد.
مطالب پیشنهادی: